Building with Nature
Prof. Bas Jonkman doet 'n oproep voor 'n ' GASTREDACTEUR ' voor vier tijdschriften van de Universiteit Delft, die o.a. speciaal de zandhandel of te wel ' WERKEN MET DE NATUUR ' mag promoten.
Als ik deze kreet hoor of lees gaan de paar haren die ik nog op mijn hoofd heb recht overeind staan en krijg ik aandrang om een tegenreactie te geven. Zo ook in geval van Hoogleraar Waterbouwkunde aan de Universiteit van Delft Bas Jonkman die een oproep doet voor gastredacteur voor het hoofdthema Building wih Nature voor Integrated Delta Management. Het is een uitnodiging om bij te dragen aan een gezamenlijke thematische serie van vier tijdschriften die zich richten op delta-urbanisme, waterbeheer, overstromingsrisico en kust- en waterbouwkundige structuren. Meer informatie vindt u op de website: https://lnkd.in/eZfzUt3H
Ik hoorde de kreet Building with Nature voor het eerst toen ik als kustbewoner z’n 20 jaar geleden werd gevraagd om mee te denken over de kustverdediging van Petten. Het was Ronald Waterman die als docent in Delft en Statenlid van Zuid Holland deze term het meest en het hardst liet horen als hij vertelde over zijn waterprojecten over de hele wereld. Dat deed hij blijkbaar zo goed dat het hem de doctorstitel opleverden. Ik ontmoeten hem voor het eerst in 2007 toen hij een van de sprekers was bij het symposium “Duurzaamheid in Uitvoering” in het Mobilion van Rijkswaterstaat in Utrecht. Aanwezige studenten voor mij vertelde dat hij ook hier, net als in de collegezalen van Delft, weer dik over zijn geplande spreektijd zou raken, en zo geschiede. Toen ik daarna een poging deed om hem iets te vragen, wimpelde hij dat weg en zei: Alles wat ik doe is wetenschappelijk bewezen !
Dat wetenschappelijk bewijs heb ik echter nog nooit ergens gelezen of gehoord. Ook in de lezingen van prof. Marcel Stive, die net als Ronald Waterman heel vaak de kreet Building with Natuur richting zijn toehoorders bezigt, heb ik die bevestiging nimmer gehoord. Beide heren doen vreselijk hun best om in de geschiedenisboeken vermeld te worden als bedenker van De Zandmotor bij Delfland maar dat idee was natuurlijk adviesbureau Svasek. Ik denk wel dat oud minister Cees Veerman, die met Koos van Oord kroonprins Willem Alexander vroeg als voorzitter van hun adviesclub, hier sturend aandeel in was. Met het advies van deze drie heren, richting Topsector Water, werd wegspoelend zand voor kustonderhoud in 1990 in de politiek vastgelegd. ‘Zacht waar het kan, hard waar het moet’ kreeg toen een koninklijk tintje waar volksvertegenwoordigers vandaag de dag nog steeds niet aan durven te tornen. Bij de Raad van State heb ik dit aangevochten als ‘belangenverstrengeling’ maar deze rechtbank vond dat ik hier geen enkel belang in had, dus werd het niet behandeld.
Building with Nature vind ik nog steeds een verkeerde kreet omdat er, volgen mijn redenering, geen verbetering voor de natuur optreed en ook het milieu door deze werkzaamheden enorm belast wordt. Alle onderzoeken die Delft en andere opleidingsinstituten deden bij de Zandmotor hebben nog nooit over winst voor de natuur gesproken. Rijkswaterstaat, onder wiens verantwoordelijkheid het kustonderhoud plaats vindt, zegt sinds 1990 dat ze onderzoeken wat de mogelijke gevolgen er voor natuur en milieu zijn van hun onderhoudswerk om onze kust veilig te houden. Het laatste bericht van hen is dat zij in 2026 hun onderzoeksresultaten over die mogelijke gevolgen voor natuur en milieu openbaar willen maken.
Voorlopig wordt deze manier van werken sinds 1990 gepromoot, onderwezen en als exportproduct van ons land over de hele wereld aangeprezen. Voor een gezamenlijke thematische serie van vier tijdschriften die zich richten op delta-urbanisme, waterbeheer, overstromingsrisico en kust- en waterbouwkundige structuren zoekt prof. Bas Jonkman een gastredacteur.
Geen reacties