Wat is er nodig om de klimaatdoelen te halen ?

Thomas de Man, redacteur bij LinkedIn Nieuws. Af en toe benader ik professionals met de vraag om inzichten te delen bij een specifiek onderwerp. In dit geval ben ik benieuwd naar jouw mening over het halen van klimaatdoelen

Ik voel me zeer vereerd om als koekenbakker, die gevraagd is om mee te denken over kustveiligheid, met professional aangesproken te worden. Sinds 2000 probeer ik als kustbewoner achter de laatste zwakke schakel iets van waterveiligheid te begrijpen. Door het verkondigen van de ideeën van historicus dr. Henk Schoorl en zijn Eierlandse Dam kreeg ik de bijnaam “pietjepier” van de specialisten bij wie ik aan tafel zat. Dat waren echte professionals van Waterstaat, Waterschap, Arcadis, NGO’s, ambtenaren en politici. Lezingen van prof. Marchel Stive en Ronald Waterman deden me belanden bij ing. Rob van den Haak en de eerste Deltacongressen. Door oprichting van Burgercomité Kustveiligheid DCCM kwam ik in contact met ir. Boehmer van Burgercomité Dijkveiligheid met wie ik nog steeds bijna dagelijks contact heb. Aan deze autistisch dove Jan Willem Boehmer dank ik de meeste kennis omdat hij een lopende geschiedenisbron is van alles wat er op waterveiligheid heeft plaats gevonden. Helaas wordt deze geleerde, die trachtte de oorzaak van 1953 te achterhalen en uiteindelijk in de kracht van de maan een mogelijke dader vond, niet verder geholpen om zijn Nobelprijs waardige vinding wereldkundig te maken. Ook is ir. Boehmer, die als watervertegenwoordiger op de overstromingen in Amerika werd afgestuurd, al heel lang bezig met het klimaat gebeuren. Met zijn vaste kreet “Niet de dijken omhoog maar het water naar beneden” heeft hij getracht de ministers en presidenten van Balkenende tot Rutte te overtuigen dat alleen herstel van de waterkringloop op aarde het klimaat weer tot afkoeling kan brengen. Herbebossing van alle stroom- en skigebieden  en waterbergingen in bovenstromen zijn mogelijkheden om de voeten in Nederland droog te houden. De haaksezeedijk.com van ing. Rob van den Haak zullen we nodig hebben zolang het klimaat niet koeler wordt zodat het waterniveau voor de kust zo gestuurd kan worden dat we regenwater kunnen blijven lozen.

Om de klimaatdoelen te halen moeten we vergroenen en wat bewuster (minder) produceren !

Piet Dinsdag 21 November 2023 at 9:16 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.