Aanvullend onderzoek duinafslag Zandmotor

De TU Delft doet bij de Zandmotor een aanvullend onderzoek naar duinafslag tijdens stormen.

Bij wet staat vast dat de duinen aan de Nederlandse kust bestendig moeten zijn tegen storm. Volgens deze wet suppleert RWS ook jaarlijk 12 miljoen kuub zand en versterkt onze kust volgens de wettelijke kreet "zacht waar het kan, hard waar het moet". 

 

TU Delft is al vele jaren aan het meten langs de kust en schijnt hier geen genoeg van te krijgen. Het begon met de bouw van de WESP bij Egmond die de zandstroom in kaart moest brengen. Omdat dit voertuig enkele malen vast bleef steken in het voorbijspoelende suppletiezand verhuisde de WESP naar Petten. Het werd gedegradeerd tot onderhoudsvoertuig van de bestaande meetpalen in zee. Resultaten van zandmetingen heb ik nooit voorbij zien komen. TU Delft had ook camera's staan bij Noordwijk waar de eerste Dijk in Duin werd gebouwd en het strand 50m zeewaarts werd verplaatst. Katwijk kreeg ook zo'n Dijk in Duin maar het strand schoof daar 150m zeewaarts. Op de Zandmotor staan zoveel camera's dat iedere zandbeweging van Zuid naar Noord in kaart gebracht wordt.  

De vraag is of TU Delft na al die jaren van meten kan vertellen hoe het zit met het kustzand !

Piet Zaterdag 05 Februari 2022 at 3:19 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.