Grondwaterdruk door ir. Boehmer

 DE VLOEK VAN HACKSTROH   Het lijkt op drijven !

De korrels worden door de STROMINGSDRUK van OPKOMEND GRONDWATER van hun contact punten geduwd en door hun EIGEN GEWICHT teruggeduwd naar andere contact punten. Het zand gaat daardoor STROMEN ALS EEN BREI.. Dat lijkt op drijfzand. 

[luitenant kolonel Hackstroh in “De Ingenieur“ van 1903], met opdrijf proeven van Funderingen in 1897 in Vijfhuizen en verschillende andere forten van het min. van Oorlog … m.b.v. Opkomend grondwater in -in water gestorte en daarna ontwaterde - zandbedden.  
Net als de opgespoten zandbedden van Petten is het zand daarin eerst bezonken en daarna ontwaterd. Één stormvloed met 30 cm opkomend grondwater meer dan de vorige stormvloed en het zandbed verandert in een brei. Dit is precies wat bij de spoorwegramp van Weesp is gebeurd op 13 sept 1918, exact op de overgang naar Halve Maan (heeft invloed op het EIGEN GEWICHT van de korrels door een verandering van de richting van de Zwaartekracht (die van aarde, maan en zon samen). De BREI zakte door het EIGEN GEWICHT van de korrels sneller in elkaar dan het gewicht van de trein, die over deze 7 meter hoge dijk reed, veroorzaken. Het zand vloeide tot ver voorbij de bermsloot over het veen uit en zakte pas daarna daarin weg. Al die grondmechanici die, zoals prof. Keverling Buisman na honderd jaar nog steeds beweren dat het diepe zand het been opzij geduwd heeft omdat anders de glijcirkel berekening niet klopt net als de toetsing daarvan in schaal-model proeven, slaan de plank grondig mis. Toch wordt Buisman geeerd omdat hij een schuif lakken-berekening voorstelde en Hackstroh niet omdat hij schreef dat een BREI niet te berekenen valt vanwege het gebrek aan Piëzometrisch verhang dat Keverling Buisman nodig had voor zijn berekening. 

Hetzelfde geldt voor de berekening van de 7 meter hoge dijkval die Boehmer simuleerde op 25 nov 1971 in de Auvergne polder en precies laat zien hoe alle 450 ZEE-dijkdoorbraken in 1953 “vielen” door wgvO en maansinvloed (L@54’) en hoe de RIVIER-dijk doorbraken in 1926 bij precies dezelfde maand invloeden (L@54’) begonnen in Overasselt langs een nog lang niet tot de dijk gevulde Maas. 

Het wordt dus tijd om het model proeven lab en de reken sectie van Deltares te ontmantelen,.. en niet alleen daar maar ook bij TU-Delft en alle andere labs in de wereld.

Piet Zondag 05 September 2021 at 12:04 am | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.