Springvloed

Scheve palen langs het strand

Die vraag bleef bij mij hangen nadat ik paal nummer 21, 22 en 23 op het strand tussen Petten en Camperduin scheef had zien staan. Was het de wind of waren het de golven die dit met de laatste storm hebben veroorzaakt? Mijn penvriend ir. Boehmer stelde mij de vraag: wordt het hoog of laagspringtij, toen ik hem het bericht over het naderende noodweer toestuurde. Het antwoord wist ik niet en toen ik het ook niet kon achterhalen bij Wikipedia heb ik hem gevraagd het nog een keer uit te leggen. Het heeft te maken met de stand van de zon en de maan ten opzichte van de aarde. Als de maan aan de kant van de zon staat is de aantrekkingskracht richting de aarde groot en noemen we dat hoog springtij. Staat de aarde tussen de zon en de maan dan wordt er aan twee kanten aan de aarde getrokken, dat noemen we laag springtij. De 75 jarige ir. Boehmer, die werkzaam was aan o.a. de Oosterscheldekering, heeft onderzoek gedaan naar de stand van de maan tijdens dijkproblemen. In 90% van alle gevallen heeft hij bewijzen gevonden dat de maanstand als mede schuldige kan worden aangewezen. Toen ik hem een tv-uitzending Checkpoint voor jeugd tot 12 jaar stuurde waarin gesteld werd dat je in zand kunt zwemmen, ging hij uit z’n dak. Dit is het voorbeeld van het watergevaar van onder, zei hij. Tijdens "Weten van Water, Leven met Water", op 24 oktober 2018 in het provinciehuis van Gelderland in Arnhem heb ik deze opname als intro van zijn verhaal nogmaals laten zien. Je kunt zwemmen in zand als je zorgt dat er ruimte tussen de zandkorrels ontstaat. Dit lukt bv. door er lucht of water door te voeren en hoe minder lucht er op het zand drukt des te sneller is dit verschijnsel merkbaar. Het tegenovergestelde van een snelkookpan waar de druk juist wordt opgevoerd om iets sneller te laten koken. Door de lage luchtdruk krijgt het grondwater gelegenheid om zich naar boven te bewegen. Als deze opwaartse kracht aangevuld wordt met de druk van hoog water, dat een weg zoekt naar laag Nederland, kunnen dijken verweken en als een plumpudding in elkaar zakken. Dit heet “het watergevaar van onder” maar of de palen van Petten hierdoor in een bepaalde richting zijn scheef gezakt is voor mij nog een vraag !

Piet Vrijdag 01 Februari 2019 at 8:45 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.