Beinvloedden stroomgeulen de visstand op het Wad ?

NHD Schager Courant 13-08-2018 Arie Booy

NIOZ denkt een nieuwe dader te hebben gevonden.

 

Jaren lang werd, door NIOZ, NGO’s en opleidingsinstituten, de Zuiderzeeafsluiting met de Afsluitdijk als de oorzaak genoemd als het om achteruitgang van de natuur op het Wad ging. Mosselen, zeegras en de sinds 1990 terug lopende vispopulatie zijn terugkerende onderwerpen waar al vele miljoenen euro’s aan onderzoeksgeld aan zijn uitgegeven. Nu is er weer een (NIOZ) Nieuwedieper die de veranderende stroomgeulen tipt als mogelijke schuldige dat 90% van de visstand op het Wad is verdwenen. Grote onzin natuurlijk! Langs de kust en op het Wad is de visvangst gaan verminderen toen Den Haag in 1990 goedkeuring gaf aan het zandsuppletieprogramma. Dat de terugloop van de visstand merkbaar is in de stroomgeulen direct langs de kust is juist, vis verplaatst zich met het opkomende water. Deze ervaring leerde ik op het Wad toen ik daar jaren geleden aan het peuren was. Maar als er dicht onder de kust geen vis zit, omdat de voedselstroom door zandsuppleties is verstoord, zal deze zich ook niet verplaatsen door de stroomgeulen. En door de uitgesleten getijdengeulen vlak bij het strand komt altijd het eerste water van de vloed. Bij Wageningen Universiteit, waaraan ik al een aantal jaren mijn visvangst meld, schiet tekort omdat ik hen ook geschreven heb dat ik sinds 2014 geen garnalen meer vang langs het strand van Petten aan Zee. In 2014 werd de tweede Zandmotor van ons land opgespoten tussen Camperduin en Petten. Het verschil met de eerste Zandmotor bij Delfland is dat de opgespoten levenloze massa voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering 20 jaar wordt aangevuld door Boskalis & van Oord. Telkens als er zand weg spoelt wordt de kustnatuur van de kraamkamer van het Wad, die haar best doet om te herstellen, weer bedolven onder vers dood zeezand. De verandering van stroomgeulen heeft hier dus helemaal niets mee te maken.

Piet Dinsdag 14 Augustus 2018 at 1:39 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.