De Waterwolf

Ir. Jan Willem Boehmer waarschuwt voor "Het gevaar van onder "!

Volgens Patrick Poelman was instabiliteit een van de redenen dat men in Den Haag afzag van verhoging van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Instabiliteit was volgens ir. Boehmer ook de hoofdoorzaak van de ramp in 1953 in Zeeland. Het eerste zeewater moet volgens hem onder de dijk zijn doorgekomen. Hij probeert al een paar jaar om deze waarheid uit de doofpot van Rijkswaterstaat in de openbaarheid te krijgen, tot op heden zonder succes. Toen ik hem het probleem van de Jacob Claessen Sluis van Schagen doormailde kreeg ik een compliment. Hij vond dit een goed voorbeeld van "het gevaar van onder " dat ook wel "de Waterwolf " wordt  genoemd !

Rond 2010 gaf provincie N-H opdracht om het Noordhollandskanaal uit te baggeren. Hoe het zei, dit gebeurde ook bij de 200 jaar oude Jacob Claessen Sluis aan de rand van de Zijperpolder. Een bewoner, die daar bij de Sluis ook wel eens een fuikje had, gaf het probleem aan mij door. Vroeger liep hij met zijn lieslaarzen aan langs de sluiskant om zijn netten te controleren maar dat was na het baggeren onmogelijk, het was er meer dan 2 meter diep ! Het gevolg was dat de sluiswand ging scheuren en in het Noordhollandskanaal dreigde te storten. Als noodreparatie heeft men 100 kuubzakken met zand tegen de gescheurde wand geplaatst. Nu na 7 jaar heeft men toch maar besloten om te proberen deze domme baggerfout voor ruim € 500.000 op te lossen. Alsof dit geen leergeld is wil men nu van 't Zand tot Den Helder het kanaal dieper maken zodat er grotere schepen kunnen varen. Maar dat betekend ook dat bij 't Zand en Den Helder de druk op de sluismuren daar groter wordt. En zoals ir. Boehmer uitlegt dat dijkverhoging of een diepere vaargeul " het gevaar van onder " groter maakt. De Waterwolf kan dan net als in 1953 zijn slag slaan alleen zijn de problemen voor de Noordkop wel even groter.

Piet Woensdag 03 Mei 2017 at 4:45 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.