Verzilting door kustverdediging

Eerst moest het waterpeil in Petten 30 cm naar beneden om ruimte te maken voor het drangwater uit het opgespoten kustzand. Dit gaf mogelijk problemen voor huizen waar houten heipalen onder staan. Het gevolg was dat de lage waterstand zout water ging aantrekken. De wet van de communicerende vaten. Hierdoor zijn de sloten in de badkuip Petten enorm zout geworden. Nu de gemeente verantwoordelijk is gesteld voor de gevolgen door het waterschap wordt er met een noodgang water ingepompt. Ook dit heeft natuurlijk weer gevolgen. De opwaartse druk wordt hoger zodat kelders kunnen gaan drijven en er grondwater onder de huizen kan komen te staan. Of het op deze manier lukt om het zout uit de sloten van Petten te krijgen is de grote vraag. Zodra het gaat regenen gaat de drainage, die langs de zeewering is aangelegd om het teveel aan water in het dijklichaam af te voeren, weer zout water geven. Het ontzilten van het opgespoten zand heeft nu eenmaal tijd nodig. Met het gegeven dat zout water zwaarder is dan zoet water is te stellen dat de bodems van de sloten zout blijven.  Als er geloosd wordt is dat het bovenste zoete deel. Eigenlijk zou er met een pomp het onderste zoute deel van het slootwater weggepompt moeten worden om ruimte te maken voor nieuw zoet water. Een bijkomend probleem is dat het water wat Petten ingepompt wordt, in een poging om het zout te verdringen, komt uit het slootje waar het teveel aan water wordt geloosd. Het kringetje is dan weer helemaal rond.

 

Piet Woensdag 05 Augustus 2015 at 12:11 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.