De natuur pakt eerst het lichtste mee.

Na de laatste zandsuppletie bij Petten aan Zee was duidelijk te zien hoe de zee onderscheid maakt tussen grof en dus zwaar- en het fijnere lichte zand. Schelpen zijn het zwaarst wat op het strand is te zien omdat deze als het ware een klif vormen. Duidelijk zichtbaar was de aanwezigheid van het lichte zand dat op de Zeewering na een woelige zee achter bleef. Dit lichte zand ligt nu ook dicht langs de kust over de oude bodem. Voor garnalenvissers met een duw- of treknet is het bijzonder zwaar om door dit fijne zand te lopen. Ik denk dat ook de garnalen dit fijne zand ontvluchten omdat er bijzonder weinig gevangen wordt. Iets wat andere jaren in september of oktober ondenkbaar was. Garnalen vang je tot het gaat vriezen en de zeebodem verhard zodat deze geleedpotigen lekkernij zich niet meer kan verschuilen.

Piet Maandag 28 Oktober 2013 at 11:10 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.