Rijkswaterstaat dumpt de WESP

Het duurste speeltje van Rijkswaterstaat, ontwikkeld in Delft met de bedoeling om de zandstromingen bij Egmond voor de kust te registreren, is t.e.a.b. op te halen bij de Dienst Domeinen.  Omdat de kust van Egmond schijnbaar te hoog gegrepen was voor de WESP, verhuisde het Delftse meetinstrument als onderhoudsvoertuig naar Petten aan Zee om het sleutelen aan de meetpalen te vereenvoudigen. Vaak werd dit speeltje door gezagdragers opgenoemd als een uniek Nederlands onderzoeksinstrument maar nimmer vertelde men er bij wat het gepresteerd had. Alhoewel, ooit is er een hogere golfbelasting opgevoerd in de berekeningen van Rijkswaterstaat, waardoor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering HBPZ afgekeurd werd, maar nooit is er uitgelegd wie er wat en hoeveel gemeten heeft. Ook is nooit vermeld dat er zeer hoge onderhoudskosten aan de WESP zaten o.a. omdat het voertuig herhaaldelijk vast zat in het ruim aanwezige suppletiezand op de zeebodem. De ondernemers van Petten willen de WESP als bezienswaardigheid op het dorpsplein of als uitkijkpunt op de zeewering zetten om het recreatieverkeer naar ons dorp te stimuleren. Vroeger was Petten uit de verte herkenbaar door de plaatsing van de eerste grote windmolen bij het ECN en later trok het Wereld Windorgel aardig wat volk. Als straks de Prins George onder het zand verdwijnt valt er nog maar weinig te bekijken aan de kust.

Piet Vrijdag 16 Augustus 2013 at 12:24 am | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.