Blauwe vlag voor Petten aan Zee?

Luchtvervuiling door scheepvaart

Nu het weer eindelijk een zomers karakter krijgt is de drukte naar de kust op gang gekomen. In Petten aan Zee is er na de laatste zandsuppletie, die bedoeld was om de stormschade van 2012 te herstellen, ruimte genoeg aan het strand. De commissie die beoordeeld of een gemeente in aanmerking komt heeft ook geen reden gevonden om de blauwe vlag niet uit te reiken. Gelukkig zijn ook de zandsuppleties bij Callantsoog gestopt omdat er ook bij deze zwakke schakel nu voldoende zand voor de kust ligt. De uitlaatgassen van de zandschepen, die op zware zwavelhoudende diesel varen kunnen dus niet meer de schuld krijgen als de lucht langs de kust niet voldoet aan de gezondheidsnormen. Toch is er nog van alles gaande op het grondgebied van Schagen dat tot een kilometer in zee doorloopt. Er wordt gewerkt aan het verlengen van de koelwaterafvoer van de kerncentrale en recentelijk zijn er meetmasten en een installatie die de terugslag van de golven in kaart moet brengen verwijderd. Het is wel raar dat de meetmasten een meter boven de zeebodem zijn losgebrand van de fundering die de mast op zijn plek moest houden. Dat er geen verplichting is die, net als bij het plaatsen van windmolens in zee, gebiedt dat alles weer uit de zeeboden moet worden verwijderd. Dus ook de uitlaatgassen van het onder water losbranden zijn niet meer meetbaar. Toch had ik een raar gevoel toen twee vaartuigen tussen de nog aanwezige grote meetpaal en de bouwwerkzaamheden van de koelwaterverlenging heen en weer voeren. Die bootjes voeren niet op LNG en het leek er af en toe op dat ze creatief donkere wolken wilde nabootsen terwijl ze om het hardst heen en weer voeren. Het is te hopen dat ook dit werk snel wordt afgerond anders komt de blauwe vlag zeker in gevaar. Nadat ik een waterkering had gebouwd zodat mijn kleinkinderen een privé zwemplek hadden viel mijn oog op bubbels die uit de zeebodem omhoog stegen. Het kon geen gas zijn van de Europese gasrotonde van Poetin in de Bergermeer want die, ook al loopt deze door tot onder de Hondsbossche en Pettemer Zeewering , is nog niet in gebruik. Volgen mij is dit gewoon gas wat vrij komt als er iets aan het ontbinden is.  Zandsuppleties brengen schade aan de natuur en milieu op de plek waar het zand gewonnen wordt en op de plek waar ze het zand suppleren. Daarnaast ontstaat er een ontbinding van de natuur die bedolven wordt door dit zand waarbij gassen vrijkomen die volgens mij ook niet goed zijn voor het milieu. Een nieuw argument om nog kritischer te zijn op de manier van werken voor onze kustveiligheid. Wilt u dus geen ontbindingsgassen tot u nemen ga dan aan het strand niet op een plek zitten waar natuurlijk materiaal onder het zand is bedolven. In “De Dijk” de 29e uitgave van de Vrienden van de Hondsbosche, is te lezen dat 91 verschillende organismen mogelijk aanwezig kunnen zijn onder het suppletiezand. Yvonne Koning uit Camperduin, aangesloten bij Stichting Anemoon, is een van de vrijwilligers die al deze soorten geïnventariseerd hebben.

 

Piet Zondag 04 Augustus 2013 at 10:06 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.