Nieuw (tijdelijk?) eiland Duitse Waddenzee

WADDEN Nieuwsbrief nr.2

Een paar jaar geleden werd al opgenoemd dat er door overmatig zand suppleren voor de Nederlandse kust een nieuw eiland was ontstaan in de Duitse Waddenzee. Dit wordt met dit bericht van de Waddenvereniging wederom bevestigd. Met een betere sturing van de zandstroom zouden we in Nederland meer profijt kunnen hebben van de dure zandsuppleties.

Dat de natuur ons (nog steeds) kan verrassen blijkt maar uit een klein wonder in de Duitse Waddenzee. Daar is door een speling van de natuur uit zichzelf een eiland ter grootte van 25 voetbalvelden ontstaan. Het bestaat uit verschillende zandbanken die in de loop der jaren aan elkaar zijn vastgegroeid. Er groeien inmiddels al 49 soorten planten en er onstaan zelfs kleine duintjes, al zijn deze niet sterk genoeg om het eiland te beschermen. Martin Stock, bioloog van het National Park Wattenmeer, vreest dan ook dat het eiland niet lang blijft bestaan. “Een flinke stormvloed kan het eiland in één nacht weer van de kaart vegen”.

Piet Zaterdag 12 Januari 2013 at 12:10 am | | Standaard
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in de reacties te voorkomen, moet u deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.